Hver femte nyudklækkede betjent eller kadet er kvinde. Arkivfoto: Shutterstock

Danmark uddanner rekordmange politifolk

Næsten 1.000 politibetjente og politikadetter blev færdiguddannede i 2019. Det er mere end en fordobling siden 2010

DenOffentlige.dk har tidligere fortalt, hvordan overarbejdstimerne i det danske politi hober sig op. Det er på trods af, antallet af nyudklækkede politifolk slog rekord sidste år med hele 955 nyuddannede betjente og kadetter til det danske politi. 

Det viser tal fra Danmarks Statistiks elevregister, der går tilbage til 1970

Antallet af personer, der har fuldført en politiuddannelse - enten som kadet eller betjent - er siden 2010 steget med mere end 500 nyudklækkede politifolk. Det er en stigning på 123 procent - fra 428 i 2010 til 955 sidste år.

Ny uddannelse og øget optag

De mange flere politifolk hænger sammen med, at optaget på politiskolen er øget i samme periode. I 2010 blev der optaget 493 betjente, mens der i 2019 startede 812 elever.

- Det hænger også sammen med, at uddannelsen som politikadet åbnede i 2017, siger Nikolaj Kær Schrøder Larsen, fuldmægtig i Danmarks Statistik

Der blev uddannet 55 kadetter i det første år - 2017 - mens der i de seneste år er sket næsten en fordobling af det tal. Sidste år blev der udklækket 109 kadetter til den danske politistyrke.

Faktaboks: Politiuddannelserne

 • Politikadetuddannelsen er seks måneder lang og er en SU-berettiget uddannelse, der så dagens lys i 2017, hvor uddannelsen kom på den daværende borgerlige regerings finanslov
 • Uddannelsen blev oprettet, da der på dette tidspunkt var en åreladning af danske betjente, der gik på pension.
 • En anden årsag var også, at politiet som følge af tiltagende flygtningestrømme manglede folk til at foretage bevogtning og kontrol ved de danske grænser
 • Ved optaget på uddannelsen som politikadet bliver man ansat på prøve. Efter endt uddannelse med et tilfredsstillende resultat, bliver man fastansat som politikadet i en politikreds. Uddannelsen kan bruges som et springbræt til auddanne sig til videre til politibetjent
 • Politikadetuddannelsen foregår på landets to politiskoler i Brøndby eller i Fredericia 
 • Politiets basisuddannelse tager som politibetjent tager to år og fire måneder. Herefter er man fastansat som politibetjent. Uddannelsens længde har ændret sig flere gange i perioden 2010-19, og det kan have en betydning for tallene.

 

Kilde: Rigspolitet

 

 

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 30.09.20 Uddannelse
  Syv fremragende undervisere bliver hyldet med Undervisningsprisen

  H.K.H Kronprinsesse Mary og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen uddeler Undervisningsprisen til syv af Danmarks dygtigste undervisere. Underviserne, der i alt modtager 3,5 mio. kr., bliver hyldet for deres evne til at inddrage, inspirere og pirre nysgerrigheden hos de studerende

 • 27.09.20 Uddannelse
  Alt for mange elever består ikke dansk og matematik

  Op mod hver tiende elev består ikke folkeskolens afgangsprøve i dansk og matematik. Det er triste tal, som er uforandrede i de sidste 5 år, mener Dansk Industri, som nu foreslår, at der årligt sættes 200 millioner kroner af til de af landets skoler, hvor flest dumper i de to vigtige fag.

 • 27.09.20 Uddannelse
  Gymnasieelever: Høje karakterer er vigtigere end venner og at lære noget nyt

  Hver fjerde gymnasieelev har større fokus på at få høje karakterer end på gode venner og muligheden for at lære noget nyt. Det viser en undersøgelse blandt elever, der er i gang med sidste år i gymnasiet. Uddannelses- og forskningsministeren er klar til at lave optagelsessystemet om.

 • 20.08.20 Uddannelse
  Ny uddannelse med løn skal give akademikere mulighed for at blive pædagoger

  Mens det er svært for mange akademikere at få fodfæste på arbejdsmarkedet, er der mangel på pædagoger. Forslag om ny merituddannelse, der støttes af to københavnske borgmestre, kan gøre bachelorer til pædagoger på godt to år med løn under uddannelsen.

 • 29.07.20 Uddannelse
  Kvinderne mangler på STEM-studierne

  Trods et øget fokus på at få flere kvinder til at vælge en STEM-uddannelse, ser vi i år kun en meget lille stigning i andelen af kvindelige studerende på STEM-uddannelserne. Det ærgrer Ledernes uddannelseschef, Thomas Christensen.